Marktupdate week 9 – 2018

Aardgas

De gasprijs voor Cal-19 daalde deze week naar 16,19 €ct/m3, een afname van 2,3% ten opzichte van vorige week donderdag.

De daling van de gasprijzen wordt ingegeven door een daling van de olieprijzen. Door de goed gevulde gasreserves heeft de huidige koude buitentemperatuur vooralsnog weinig invloed op de termijnprijzen. De spotmarkt voor gas werd deze week wel hevig beïnvloed door het weer. Woensdag werd een record aan gas door het Nederlandse net getransporteerd, goed voor een zeer forse stijging van de spotprijs naar ruim 40 €ct/m3.

De olieprijs daalde deze week tot onder de $64 /vat (Brent, month-ahead). De OPEC en Rusland maakten deze week bekend dat zij voornemens zijn om de productiebeperking zie zij zichzelf hebben opgelegd in 2019 willen gaan afbouwen. Ze willen toe naar een meer dynamische methode om de olieprijs te beïnvloeden. Ondertussen is de Verenigde Staten op weg om de grootste olieproducent ter wereld te worden, waarbij het Rusland zal aflossen. Volgens berekeningen moet dit begin 2019 gaan plaatsvinden, wat daarmee samenvalt met het stopzetten van de productiebeperking door de OPEC. Beide processen geven de olieprijs ruimte om te dalen.

 

De euro verloor iets terrein op de dollar en staat nu op 1,2209 EUR/USD. Het beleid dat de FED en de ECB hebben ingezet zal de komende periode echter leiden tot een versterking van de euro ten opzichte van de dollar. Dit maakt grondstofprijzen als olie en kolen in euro’s goedkoper maar verslechterd de Europese concurrentiepositie, omdat het importeren van Europese goederen duurder zal worden.

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen voor Cal-19 daalden deze week mee met de gasprijzen. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot op 37,390 €/MWh, een week op week daling van 1,7%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload daalde naar 44,660 €/MWh, een afname van 1,8%.

Naast een dalende gasprijs profiteerden de termijnprijzen voor elektriciteit van een dalende kolenprijs. Wel is op dit moment de vraag naar elektriciteit groot, vooral ook omdat er veel stroom via het Europese net naar België en Frankrijk wordt geëxporteerd. Hier wordt door de lage temperaturen veel elektrisch verwarmd. De verhoogde vraag heeft met name invloed op de spotprijzenmarkt, welke de laatste week hoog lag.

De kolenprijs is na een piek van 2 weken geleden weer aan het dalen. De mondiale vraag ligt momenteel laag, waardoor er ruimte voor de kolenprijs is om te dalen. De prijs voor COemissierechten ging deze week door de grens van €10,00 /ton heen. Dit valt samen met de instemming van het Europees Parlement om het handelssysteem in 2021 definitief te hervormen.