Marktupdate week 8 -2018

 

Aardgas
Na een periode van daling is deze week de gasprijs voor Cal-19 gestegen naar 16,56 €ct/m3, een stijging van 3,1% ten opzichte van vorige week donderdag.

De gasmarkt gaat gebukt onder de stijgende olieprijs en lage temperaturen. Geen gelukkige combinatie voor de dalende trend die de gasprijs had ingezet. Afgelopen week heeft de gasprijs dan ook een deel van de behaalde winst moeten prijsgeven. De verwachting is dat de komende periode er nog niet gerekend hoeft te worden op een verder dalende gasprijs. Het koudefront, veroorzaakt door een plotselinge verzwakte poolwervel (https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/koude-week-door-verzwakte-poolwervel) zal ook in maart en misschien zelfs april leiden tot lagere temperaturen dan normaal.
De prijs voor Brent olie (month-ahead) steeg deze week met 2,7 % naar $ 66,39 per vat. Hiermee is de prijs nog niet op het niveau van 24 januari van dit jaar toen nog een prijs van $ 70,44 per vat werd genoteerd. Verschillende analisten geven aan dat het herstel van de olieprijs waarschijnlijk niet zal aanhouden en een terugkeer naar prijzen boven de $ 70 niet waarschijnlijk zal zijn.

De olieprijs steeg na berichten dat de OPEC landen samen met Rusland de productiebeperking van olie willen verlengen. De macht van de OPEC landen en Rusland wordt echter ondermijnd door de productieverhoging van schalieolie door met name de Verenigde Staten. Nu de prijs boven de $ 60 per vat ligt wordt winning van schalieolie in hoog tempo opgevoerd. De vooruitzichten voor de winning van schalieolie in 2018 en 2019 zijn volgens de secretaris van het energiedepartement van de Amerikaanse overheid Dan Brouillette zelfs fenomenaal (https://www.chron.com/business/energy/article/Outlook-for-U-S-oil-production-phenomenal-says-12626715.php). Gekoppeld aan eerdere berichten dat Saudi-Arabië en Rusland een prijs tussen de $ 60 en $ 70 per vat acceptabel vinden zal een verdere stijging niet voor de hand liggen.

De euro doet het nog steeds goed ten opzicht van de dollar, al werd deze week een lichte min genoteerd van 1.07%. Naast het vorige week aangehaalde uitgavepatroon van de Amerikaanse overheid is ook de harder dan verwachte groei van de wereldeconomie hier debet aan. Ook andere banken dan de FED bouwen hun steun aan de verschillende landelijke monetaire munten af, waardoor met name de yen maar ook de euro profiteert van investeerders die hun geld investeren in opkomende economieën buiten de Verenigde Staten. (https://www.finanzen.nl/obligaties/nieuws/Het-is-niet-normaal-dat-Amerikaanse-rente-stijgt-en-de-dollar-daalt-maar-waarom-gebeurt-het-dan-1016001375)

 

Elektriciteit
Net als gas kenden ook de elektriciteitsprijzen voor Cal-19 een stijging. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot gisteren op 38,05 €/MWh ende prijs voor Endex Cal-19 Peakload steeg naar 45,50 €/MWh. Dit zijn respectievelijk stijgingen van 2,6% en 2,0% ten opzichte van vorige week donderdag.

Deze stijging blijft gesteund worden door stijgende commodityprijzen. De kolenprijs steeg afgelopen week wederom met ruim 5% naar bijna $ 97,29 per ton. Ook de prijs voor EUA emissierechten steeg, zij het gering met 0,2%.

Nadat de kolenprijs vanaf eind januari van dit jaar sterk was gedaald is afgelopen week bijna het hoogste niveau van dit jaar gehaald. De laatste dagen is de stijging echter wel afgenomen. Dat de stijging vooralsnog niet doorzet is waarschijnlijk het gevolg van een productiedip van elektriciteit bij de grootste energiebedrijven. Hierdoor zijn in twee weken tijd de voorraden kolen van deze bedrijven met een kleine 15% toegenomen. (https://www.platts.com/latest-news/coal/hunan-china/combined-coal-stocks-held-by-chinas-six-key-power-26896430).

De prijs van EUA emissierechten lijkt voorlopig op een koers onder de $ 10,00 per ton te blijven steken, ondanks de plannen om de markt voor de rechten te herstructureren. Hierbij wordt voorgesteld om een hogere prijs aan CO2 uitstoot te koppelen om bedrijven aan te moedigen maatregelen te treffen die de CO2 uitstoot beperken. Ondanks dat de temperaturen de komende tijd laag zullen blijven en daardoor meer elektriciteit wordt verbruikt, waarvoor dus normaliter meer EUA emissierechten ingekocht dienen te worden, is de verwachting niet dat de prijs sterk zal stijgen. De reden hiervoor is dat in de eerste periode van 2018 de energiecentrales in Europa ruim 20% minder CO2 hebben uitgestoten als in dezelfde periode vorig jaar, waardoor nog voldoende rechten beschikbaar zijn Er was minder CO2 uitstoot door de warme temperaturen in januari en tevens was er een grote beschikbaarheid van door wind opgewekte elektriciteit.