Marktupdate week 7 -2018

Aardgas

De gasprijs voor Cal-19 daalde deze week naar 16,06 €ct/m3, een afname van 0,7% ten opzichte van vorige week donderdag.

Na een eerdere sterke daling stabiliseerde de gasprijs voor 2019 zich net boven de 16 €ct/m3, wat ruim 50 cent meer is dan de gasprijzen van 2020, 2021 en 2022. De gasprijs volgt hiermee de prijs voor aardolie die na een eerdere sterke daling ook stabiliseerde. Gezien over de afgelopen maand heeft de gasprijs tussen de 5 en 8 procent van haar waarde verloren.

Opvallend is dat sinds de berichtgeving over het terugdringen van de productie in Groningen naar jaarlijks 12 miljard m3 de gasprijs voornamelijk daalde. Mogelijk wordt dit veroorzaakt doordat het besluit, ondanks stevige woorden, nauwelijks concreet is geworden. Het is op dit immers nog onbekend wanneer deze verlaging zou moeten ingaan. Ook de beschikbaarheid van alternatief gas, bijvoorbeeld uit Rusland of Terschelling, biedt voldoende perspectief. De verwachte productiedaling kan op termijn wel gaan zorgen voor een hogere gasprijs, echter is onzeker wanneer deze kentering zich inzet.

De prijs voor Brent olie (month-ahead) noteerde week op week bijna 1% lager met een prijs van $64,66 /vat. Hiermee is de eerdere daling, vooralsnog, gestopt. Een prijsniveau van tussen de $60 en $70 per vat is eerder door Saoedi-Arabië aangeduid als acceptabel prijsniveau waardoor stabiliteit is te verwachten. De macht en het marktaandeel op de oliemarkt van Saoedi-Arabië en Rusland neemt echter langzaam af door de steeds maar groeiende productie van de Verenigde Staten. Het Internationaal Energieagentschap stelt in een afgelopen week verschenen rapport dat de druk op de olieprijs verder zal toenemen als gevolg van de oplopende Amerikaanse productie.

De euro maakt haar verlies afgelopen week weer goed en sloot gisteren op 1,2472, 2% hoger dan vorige week donderdag. Zowel de Europese als Amerikaanse Economie draait op volle toeren waardoor wisselkoersverschillen worden veroorzaakt door kleine dingen. Een van deze dingen is dat de Verenigde staten geld blijft uitgeven om de economie te stimuleren. Dit gecombineerd met een lage rente van de FED zorgt voor inflatie waardoor de dollar, ten opzichte van de euro, in waarde afneemt.

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen voor Cal-19 kende een kleine opleving. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot op 37,090 €/MWh, een week op week stijging van 1,1%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload daalde licht naar 44,610 €/MWh, een afname van 0,3%.

Deze stijging wordt veroorzaakt doordat alle commodity’s afgelopen week iets stegen of stabiliseerde. Met name ook de stijging van de kolenprijs heeft een sterke invloed gehad op de deze correctie. De prijs voor steenkool (API4) steeg in een week met ruim 5% naar bijna 92$ per ton.

De afgelopen weken daalde de prijs van steenkool wat werd veroorzaakt doordat de productie in China fors was toegenomen. De verwachting is dat deze prijsdaling van korte duur was waardoor een prijs van rond de 90$ aannemelijk is. De prijsdaling van steenkool heeft er echter wel voor gezorgd dat steenkool meer in trek was voor de opwekking van elektriciteit waardoor de prijs van CO-2 emissierechten is gestegen. De EUA emissierechten doorbraken hiermee de 10 euro grens maar sloot gisteren op 9,52 €/ton.