Marktupdate week 32 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 steeg deze week licht en sloot gisteren (10-08-18) op 20,86 €ct/m3, een week op week daling van 3,0%.

De zomerperiode zorgt ook op de energiemarkten voor een rustige handelsperiode. Dit zorgt er doorgaans voor dat kleinere effecten meer invloed hebben op de prijsvorming aangezien er minder handel is om de prijs op te baseren. De stijging van afgelopen week werd dan ook hoofdzakelijk veroorzaakt door de angst voor een een escalerende handelsoorlog. Een handelsoorlog zal op termijn zorgen voor een lagere economische groei wat de toenemende vraag naar olie zal afremmen. Echter zorgt een handelsconflict in eerst instantie voor onzekerheid waardoor de prijzen van grondstoffen stijgen.

Op de lange termijn wordt, mede door het bovenstaande, voor 2019 een hogere olieprijs van gemiddeld rond de 85 $/Vat door ABN-AMRO voorspeld. Er is voldoende capaciteit aanwezig om aan de toenemende vraag te voldoen maar het lukt steeds vaker niet om deze capaciteit te benutten. Voor een video zie HIER.

 

De euro is de afgelopen periode sterk gedaald ten opzicht van de Amerikaanse dollar en noteert nu 1,1557 euro per dollar. Een sterke euro zorgt dat het importeren van grondstoffen goedkoper is en heeft zodoende veel invloed op de prijsvorming van met name elektriciteit. De euro is ten opzichte van de Britse pond met een kleine opmars bezig en noteerde gisteren 0,8995 euro per pond wat 2,8% hoger is dan mei dit jaar.

Elektriciteit

In navolging van de aardgaskoers stegen ook de elektriciteitskoersen. De Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren 50,060 €/MWh (+2,8%) en de Endex Cal-19 Peakload 59,600 €/MWh (+2,1%).

De elektriciteitskoersen zijn afgelopen week omhoog gedreven door de iets gestegen kolenprijs. De warme zomer heeft gezorgd voor een hogere vraag naar elektriciteit wat de vraag naar steenkool heeft doen toenemen. De afgelopen dagen daalde de prijs voor steenkool nu er geen sprake meer is van extreme hitte. Desondanks worden de steenkoolcontracten opwaarts ondersteund door een hogere vraag vanuit de Aziatische markt.

De verwachting is dat, nu de hittegolf voorbij is, de vraag naar steenkool en emissierechten gaat dalen. Dit biedt ruimte voor de elektriciteitskoers van 2018 om weer dichter naar naar de jaren 2020-2022 te gaan bewegen.