Marktupdate week 31 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 daalde deze week licht en sloot gisteren (02-08-18) op 20,25 €ct/m3, een week op week daling van -0,9%.

De gasprijzen kregen wat ruimte om te dalen door de lagere olieprijs. Ook zorgde de één na warmste maand juli ooit gemeten voor een reductie van het gasverbruik. Dit werd echter gecompenseerd door een verhoogde vraag naar gas door elektriciteitscentrales. Met de heropenstelling van de Nord Stream pijpleiding vanuit Rusland zal er komende periode meer gas beschikbaar zijn op de Europese markt, waardoor ook hier wat verlichting voor de prijs kan optreden.

De olieprijs kende een onverwachte meevaller doordat in de VS de oliereserves flink zijn gestegen. De olieprijs daalde van $75 naar $73 /vat. Als ook de productie in het Midden-Oosten doorzet zou de komende periode de grens van $70 geslecht kunnen worden.

Het stijgen van de oliereserves in de VS is een direct gevolg van de handelsoorlog tussen de VS en China en in minder mate Europa. De handelsoorlog remt vooralsnog de Amerikaanse economie omdat bedrijven wat terughoudender zijn en grote investeringen op de lange termijn schuiven. De euro/dollar verhouding blijft echter vooralsnog ongewijzigd omdat er ook in Europa met argusogen wordt gekeken naar eventuele nieuwe importheffingen.

 

 

 Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen kenden deze week een verdergaand dalend verloop, waarbij Endex Cal-19 Baseload gisteren 48,720 €/MWh noteerde (-0,7%) en Endex Cal-19 Peakload 58,400 €/MWh (-0,8%).

De productie van elektriciteit is met een lagere gas- en kolenprijs licht goedkoper geworden. Het warme weer zorgt echter voor een verhoogde vraag waardoor capaciteitsproblemen ontstaan. Indien het warme weer aanhoudt zullen de koelproblemen van Duits, Frans en Belgische kerncentrales kunnen leiden tot het afschakelen hiervan. Dit zal zeker op de spotmarkten leiden tot verhoogde prijzen, welke zich ook in mindere mate kunnen doorvertalen in de termijnprijzen.

De kolenprijs laat nu al een aantal weken achter elkaar een dalende koers zien. China is momenteel terughoudend met het opkopen van kolen waardoor er voldoende kolen beschikbaar zijn voor andere afzetmarkten, waaronder de Europese. Daarnaast zorgt ook de ontwikkeling van de olieprijs voor verlichting. De prijs voor CO2 emissierechten wist week op week weer te stijgen en sloot gisteren op € 17,64 /ton, een week op week stijging van 2%. De hogere vraag naar elektriciteit ligt hieraan ten grondslag.