Marktupdate week 30 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 steeg deze week licht en sloot gisteren (26-07-18) op 20,42 €ct/m3, een week op week stijging van 0,8%.

Korte termijnfactoren zijn momenteel van invloed op de gasprijs. Het warme weer zorgt voor een verhoogde piekbelasting van het elektriciteitsnet wat moet worden opgevangen door gascentrales, waardoor de vraag naar gas momenteel hoog is. Omdat Rusland onderhoud pleegt aan de Nordstream pijpleiding is de gastoevoer vanuit Rusland laag. In augustus zijn de werkzaamheden klaar en zal het gasaanbod weer flink toenemen. Ondanks de huidige minimale handel in Cal-producten kenden ook de gasprijzen voor de middellange termijn een kleine stijging, waarbij Cal-22 met een plus van 1,7% het meeste steeg.

De olieprijs klom afgelopen week weer richting de $ 75,00 /vat. De olie-export vanuit Saudi-Arabië staat onder druk doordat rebellen de doorvoer van olie in de straat van Bab el-Mandeb (Rode Zee) bemoeilijken. Omdat vooral de Europese toevoer hierdoor wat onder druk komt te staan, vertaalt dit probleem zicht door in de Brent-olieprijs. Gisteren sloot de month-ahead koers op $ 73,96 /vat, een week op week stijging van 2%.

De euro/dollar verhouding wijzigde deze week niet. Ondanks dat de dollar wat in sterkte lijkt toe te nemen zorgt berichtgeving rondom Trump voor een onzekerheid, wat de waarde van de dollar wat doet afvlakken. Het escaleren van handelsoorlog tussen de VS en de Europese Unie lijkt, althans voorlopig, te zijn afgewend na het bezoek van Juncker aan de Amerikaanse president.

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen kenden deze week een licht dalend verloop, waarbij Endex Cal-19 Baseload gisteren 49,050 €/MWh noteerde (-0,3%) en Endex Cal-19 Peakload 58,870 €/MWh (-0,1%).

De aanhoudende warmte en de vakantieperiode zorgen voor een verlaagde handel in Cal-producten. Hierdoor wisten de prijzen voor zowel Cal-19 als de middellange termijn (Cal 20/22) licht te dalen. De APX wordt wel sterk beïnvloed door de hittegolf, doordat de vraag naar elektriciteit is toegenomen en met name de elektriciteitsproductie van windmolens erg laag is. Uiteraard wordt dit deels gecompenseerd door de verhoogde PV-productie, maar er wordt toch een groot beroep gedaan op de beschikbare elektriciteitscentrales.

De kolenprijs wist de afgelopen 2 weken meer dan $ 5,00 /ton te dalen door een flink hogere productie en een lagere olieprijs. De afgelopen 2 dagen zien we echter dat ook in Azië de elektriciteitsproductie toeneemt door aanhoudend warm weer. De verlaagde beschikbaarheid van kolen in Europa zorgt voor een oplopende prijs. Met de toename van de elektriciteitsproductie wordt ook de prijs voor CO2 emissierechten mee omhoog gestuwd. Deze steeg voor het eerst in 7 jaar boven de €17,00 en sloot gisteren op € 17,29/ton.