Marktupdate week 18 – 2019

De gasprijzen zijn deze week flink gedaald. Alle termijnprijzen noteerden een week of week afname van 6% tot 7%. Hiermee komt de Cal-20 prijs weer in de buurt van de grens van €18,00 per m3. Opvallend is dat er niet één duidelijke oorzaak is aan te wijzen voor de stevige daling. Het lijkt meer een combinatie van minder sterke factoren die samen deze beweging naar beneden verklaren. Zo is zowel de aanvoer van gas via pijpleidingen en LNG goed, is de olieprijs licht dalend en kent het weer deze week een stabiel verloop. We zien al langere tijd een dalend potentieel in de gasprijs welke zich niet uitbetaalt door korte termijnfactoren die de prijs opdrijven. Wellicht dat doordat deze factoren deze week niet aanwezig zijn de gasprijs extra sterk reageert op licht prijsdalende effecten.

De olieprijs gaf gisteren $1,5 toe, na een periode van lichte stijging. De olieprijs lijkt te reageren op het verzoek van Trump aan de OPEC om een prijsdaling toe te passen. De striktere sancties op Iran en de productiestop in Venezuela deed de olieprijs de afgelopen week te hard stijgen. De productie van (schalie)olie nam deze week toe in de VS, wat de olieprijs ook wat verlichting geeft.

De elektriciteitsprijzen wisten goed te profiteren van de lagere gasprijs. De prijzen voor Cal-20 en Cal-21 daalden met 3% a 4% voor zowel base- als peakload. Naast de lagere gasprijs sloten ook de overige fundamentals lager en was er een zeer constante aanvoer van windenergie. Het aanbod van wind op zee was zelfs zo groot dat Tennet donderdag marktrestricties afkondigde. Hiermee worden marktpartijen verplicht om niet meer windenergie op het net aan te bieden dan het profiel van de voorgaande dag. Dit alles leidde tot zeer gunstige marktomstandigheden voor de prijsvorming van elektriciteit.

De CO2 emissieprijs stond de afgelopen weken boven de €25 per ton. 1 mei zorgde echter voor een dip in de prijs, omdat de meeste landen een vrije dag kennen en de handel grotendeels stil ligt. De prijs is sinds woensdag echter nog niet hersteld en beweegt zich rond de €24 per ton. De kolenprijs bevindt zicht nog steeds in een licht dalende trend. Er is ruim voldoende aanbod op de markt om aan een gelijkblijvende vraag te voldoen.