Energie – Marktupdate week 7 – 2020

Na een periode van daling corrigeerde de gasmarkt met een week-op-week stijging van 4%. Een duidelijke oorzaak lijkt er niet te zijn voor deze stijging. Het aanbod van aardgas is zeer ruim waardoor de voorraden verder oplopen. De vraag blijft, als gevolg van de hoge temperaturen, ook achter bij de verwachting. Alleen de vraag naar aardgas voor de productie van elektriciteit is stijgende. Dit omdat de relatief hoge kolenprijs ervoor zorgt dat de elektriciteitsproductie door middel van aardgas lucratiever is.

Vorige week schreven wij dat de OPEC in overleg is om olieproductie te verminderen. Het corona-virus leidt echter tot een veranderende marktsituatie. De OPEC schat namelijk in dat wanneer het virus zes maanden aanhoudt dit een verminderde groei van 130.000 vaten olie per dag zal inhouden. Door de onzekerheid die dit met zicht meebrengt lukt het de OPEC en Rusland niet om tot overeenstemming te komen over productiebeperkingen. De olieprijs reageerde echter nauwelijks op dit nieuws en staat op 56,34 $/vat (Brent month-ahead).

In navolging van de gasmarkt steeg ook de elektriciteitsprijs voor CAL-21 week-op-week met 4%. De storm Ciara was dusdanig hard dat veel windturbines moesten worden uitgezet, waardoor de dagprijzen iets opliepen. Komend weekend is de volgende storm alweer in aantocht. De verwachting is dat Dennis een iets andere koers aanhoudt waardoor de windturbines op de Noordzee kunnen blijven produceren. Dit moet zorgen voor zeer lage stroomprijzen dit weekend. Dat de lange termijnmarkt deze week is gestegen moet deels gezocht worden in de gedaalde euro ten opzichte van de dollar en Britse pond. Dit zorgt ervoor dat de import van olie, steenkool en aardgas duurder is geworden.

De CO2-markt kende met een week-op-week stijging van 5% een sterkte opleving. Een veiling van emissierechten in Polen zorgde voor hogere prijzen, maar de oorzaak van de forse stijging is verder onduidelijk. De sterke stijging van emissierechten moet zodoende ook worden gezien als correctie op de zeer lage koers van de afgelopen twee weken.