Energie – Marktupdate week 6 – 2020

De afgelopen dagen is de gasprijs (CAL-21) iets naar boven gecorrigeerd waardoor het week-op-week resultaat ongeveer een procent stijging laat zien. Toch zijn er weinig factoren die de prijs echt kunnen opstuwen. Er is voldoende LNG, de opslagen zijn nog steeds vol en het weer blijft zacht. Voor de korte termijn komt daar bovendien bij dat er vanaf zondag storm wordt verwacht en dus een overvloed aan windenergie. Gascentrales zullen dus geen drukke dagen tegemoet gaan. Deze laatste korte termijn effecten werken door in de lange termijn prijzen.

Er is momenteel sprake van een bijzonder ruime LNG-aanbodsituatie. Een terugval in Chinese LNG vraag is ook al zichtbaar in de Aziatische gasprijzen. Overtollige LNG schepen varen door naar de Europese markten.
Er is ook niet veel ruimte naar beneden. Als de prijs verder zakt, dan nemen Noorwegen en Rusland maatregelen door de aanvoer te verlagen. Dat gegeven zal de prijs ondersteunen. In historische context staan de huidige gasprijzen nabij meerjarige diepterecords.

Olie: Het aantal wereldwijde vliegbewegingen neemt sterk af als gevolg van het Coronavirus. Dit heeft direct invloed op de vraag naar kerosine/olie. Dit werkt uiteraard sterk door in de prijsvorming. In een maand tijd is de olieprijs met maar liefst 20% gedaald tot 54 $/vat.

Maar Opec-plus, de organisatie van olieproducerende landen en een aantal niet-leden, zit niet stil. Saoedi-Arabië en Rusland zijn als belangrijkste leden van dit verbond deze week alweer in gesprek over het beperken van de eigen productie om zo de olieprijs weer omhoog te krijgen.

Veel zal echter afhangen van de verdere verspreiding van het virus. Momenteel hebben de prijsopdrijvende factoren echter beduidend minder impact op de olieprijs.

Het jaarcontract (CAL-21) is deze week ongeveer anderhalf procent gedaald. De oorzaak vinden we onder andere in een korte termijn effect. Dit weekend bereikt een storm onze kusten waardoor er recordhoeveelheden hernieuwbare energie geprocedeerd kan worden. Ook op deze markt zijn vooralsnog geen factoren te ontdekken die de prijs wezenlijk op zouden kunnen stuwen. Het weer is zacht, de aardgasprijs laag en hernieuwbaar uitvoerig voorradig.

Nieuwsdienst Bloomberg geeft al geruime tijd deze winter een zeer lage of zelfs negatieve spread voor kolencentrales. Dat is de zogeheten dark spread die de marge aangeeft tussen de kosten voor kolen en de opbrengst uit elektriciteitsverkoop. Dezelfde marge voor gascentrales, de spark spread, staat er beter voor.

CO2: Het Verenigd Koninkrijk heeft deze week besloten om door te gaan in het Europese handelssysteem voor emissierechten, het EU-ETS. Binnenkort zal een schema voor komende veilingen bekend worden gemaakt. De vraag is of dit geen uitstel van executie is, aangezien de Britse regering als uitgangspunt in de Brexit-onderhandelingen neemt dat het op geen enkel vlak aan Europese regels wil voldoen. De Europese Unie wil het VK graag in het ETS houden, onderhandelingen zullen dit jaar moeten uitwijzen welke kant het uit gaat.