Energie – Marktupdate Week 52 – 2020

De aardgasprijs is de afgelopen week weer fors gestegen. De aanhoudende stijging van de Aziatische LNG prijzen is hier de hoofdoorzaak van, sinds half november is de Aziatische gasprijs met ongeveer 60% gestegen tot boven de 30 €/MWh. Europese korte termijn gasprijzen liggen rond de 17 €/MWh waardoor veel schepen met LNG momenteel richting Azië gaan om te kunnen profiteren van de hoge prijzen daar. Nog altijd zijn de Europese gasbuffers goed gevuld en bij het uitblijven van een strenge winter zal de huidige opwaartse trend tot begin 2021 kunnen aanhouden. De marktprijs voor Cal 2021 is gestegen met 5,9% tot 0,1575 €/m3, exclusief opslagen.

Elektriciteit is afgelopen week rond de 3% gestegen. De afgelopen weken zagen we de wind productie weer toenemen wat zorgde voor lagere dagprijzen. De termijn prijzen blijven echter opwaarts bewegen en de markt verwacht op dit moment nog geen correctie. De feestdagen zorgen doorgaans voor een lagere energievraag wat wordt versterkt door de huidige weersvoorspelling van bovengemiddelde temperaturen tot de jaarwisseling.  De marktprijs van Peakload van elektriciteit voor Cal 2021 is gestegen met 2,7% tot 53,39 €/MWh, exclusief opslagen.

De afgelopen week werd het Verenigd Koninkrijk geïsoleerd door een gemuteerde variant van het corona virus. Ondanks dat de vaccinatie programma’s in veel landen worden opgestart blijft de dreiging van de pandemie op de mondiale economie hoog.    De olieprijs (Brent) verloor rond de 3% aan waarde. De verwachting vanuit de markt is dat de olieprijs weer onder de 50 $/vat gaat komen door de vraag uitval van kerosine en diesel vanuit de VK. Een groot aantal landen besloten het vlucht en vrachtverkeer vanuit de VK deze week te schorsen. Gezien de recente ontwikkelingen is er twijfel over het reeds in geprijsde vraagherstel.