Energie – Marktupdate Week 51 – 2020

De gasprijs is wederom gestegen afgelopen week. De voornaamste reden hiervoor is nog immer de prijsstijging in Azië. De vraag naar gas vanuit Azië blijft groot. De hoge vraag naar gas in Azië komt door het weerbeeld. Afgelopen woensdag is de stijging van de afgelopen weken tot stilstand gekomen. Dit komt met name door de weersvoorspelling, er komt een warme periode aan. Daarnaast naderen we het einde van jaar en zijn veel bedrijven tijdens de kerstperiode gesloten en door de lockdown wordt de teruglopende vraag versterkt. De marktprijs voor kalenderjaar 2021 is gestegen met 2,9% tot 0,1458 €/m3, exclusief opslagen.

Elektra is afgelopen week rond de 2% gestegen. Er zijn met name op interconnectiegebied (De verbinding van de Nederlandse gas- en elektriciteitsnetwerken met het buitenland voor import en export van energie) de nodige uitdagingen. De Cobra kabel tussen Nederland en Denemarken is nog niet gerepareerd, het slechte weer op zee zorgt hiervoor de nodige vertraging en ook de BritNed kabel die vorige week buiten gebruik raakte zal niet voor 1 februari 2021 operationeel zijn. Tussen België en Duitsland is ook een nieuwe kabel in storing geraakt. Al deze storingen hebben de nodige impact op de Europese handelsmarkten voor elektriciteit. De marktprijs van Peakload van elektra voor kalenderjaar 2021 is gestegen met 3,2% tot 51,10 €/mWh, exclusief opslagen.

Woensdag kwam er ook een einde aan de stijging van de Co2 prijzen. Volgens handelshuis Energi Danmark kwam dit met name door winstnemingen, het algemene sentiment blijft positief gezien een verminderd aanbod en hogere klimaatdoelstellingen vanuit de EU.

De olieprijs zet zijn stijging door en is sinds oktober dit jaar met meer dan 30% gestegen. Met name het optimisme van aanhoudend herstel door de verwachte vaccinaties speelt hier een grote factor in. De recente opleving komt door een grotere daling van het aantal ruwe olievoorraad in de Verenigde Staten.