Energie – Marktupdate week 43 – 2020

De aardgasprijs voor 2021 kende afgelopen week een sterke stijging (+5%). Deze stijging is volledig gedreven door korte termijneffecten en met het leveringsjaar 2021 in zicht heeft dit een grote invloed. Dit is dan ook direct de reden dat de jaren na 2021 op hetzelfde niveau bleven.

Wat waren deze effecten? Allereerst was het begin deze week erg koud wat de vraag naar gas deed toenemen. Ook was er afgelopen week minder LNG beschikbaar en zorgden orkanen in de Verenigde Staten voor een lagere productie van aardgas. Al met al dreef dit de gasprijs voor 2021 op, al staat deze nog altijd onder de marktprijzen van 2022-2024.

Vorige week schreven wij al dat de oliemarkt erg rustig is. Deze situatie was deze week ongewijzigd. De OPEC+ landen houden zich aan de productiebeperkingen wat opwaartse druk geeft. Echter wordt dit gecorrigeerd door een verminderde vraag naar aanleiding van de coronacrisis. Beide houden elkaar in evenwicht waardoor een vat Brent olie net boven de 40 dollar staat. De OPEC+ gaat binnenkort vergaderen over de productiebeperkingen in 2021. De verwachting is dat de er weer meer geproduceerd gaat worden wat de prijs omlaag kan duwen.

De elektriciteitsmarkt voor 2021 is afgelopen week licht gestegen. Op de elektriciteitsmarkt spelen een aantal belangrijke zaken. De combinatie van de Coronacrisis en de kans op een no-deal Brexit zorgt voor zeer lage CO2-prijzen. Dit gecombineerd met een relatieve lage steenkoolprijs en hogere gasprijzen zorgt voor meer elektriciteitsproductie uit steen- en bruinkool.

Door dat Nederland nog maar weinig kolencentrales heeft is het effect op de Nederlandse stroomprijs niet heel groot. Echter is dit effect in Duitsland vele malen duidelijker. Dit is ook de reden dat de Duitse stroomprijzen op dit moment ruim 5 euro per MWh voordeliger zijn dan in Nederland, terwijl dit in september nog omgekeerd was. Nederland profiteert hier enigszins van door stroom te importeren uit Duitsland.