Energie – Marktupdate week 42 – 2020

Een rustige week op de energiemarkt met een stabiel verloop op voornamelijk de gasmarkt. Het koudere weer zorgt voor meer vraag naar aardgas, maar hier is nog niets van terug te zien in de markttarieven. Een verklaring hiervoor is dat het aanbod van Noors aardgas weer op peil is nadat de stakingen bij olie- en gaswerkers zijn beëindigd. Verder zorgt de constante toevoer van Russisch aardgas voor voldoende gas in de opslagen; een Europees gemiddeld niveau van 97 procent. Het markttarief voor aardgas is nauwelijks gewijzigd. Dit zorgt voor een markttarief van 0,1360 €/m³ exclusief opslag voor CAL-21, een nihil verschil ten opzichte van vorige week.

Op de oliemarkt is het tevens rustig. Door de productiebeperkingen van de Opec+ landen is er sprake van een lichte opwaartse prijsdruk, maar veel effect heeft dit nog niet. Een vat Brent olie blijft rond de $ 42 per vat. De beperkte impact van Orkaan Delta op de westkust van de Verenigde Staten zorgt er ook voor dat de prijs van olie vrijwel ongewijzigd blijft.

Op de elektriciteitsmarkt was er meer aan de hand. Het markttarief voor CAL-21 is met vier procent gedaald tot een tarief van 45,75 €/MWh voor PeakLoad exclusief opslag. De voornaamste oorzaak van de daling is dat de (UEA) CO2-emissierechten hun laagste niveau hebben behaald sinds midden augustus. Verdere oorzaken van deze daling is het toegenomen aanbod van elektriciteit vanuit Franse nucleaire centrales, samen met elektriciteit vanuit waterkrachtcentrales uit andere Europese landen.

De oorzaak van de daling van CO2-emissierechten heeft te maken met het bestrijden van de pandemie. Afgelopen dinsdag zijn nieuwe maatregelen afgekondigd die woensdag om 22:00 zijn ingegaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat er minder vraag is naar emissierechten wat voor een prijsdrukkend effect zorgt.