Energie – Marktupdate week 41 – 2020

In tegenstelling tot vorige week is de energiemarkt deze week meer in beweging. Het markttarief van aardgas voor CAL-21 is met vier procent gestegen. Hierdoor komt het markttarief voor CAL-21 op 0,1365 €/m³ exclusief opslag. Reden van deze opwaartse druk is te vinden in het koudere weer wat in opkomst is. Verder zijn de gasopslagen niet zo vol als gedacht wat tevens voor een opwaartse druk zorgt.

Het prijsniveau van Brent olie schommelt rond de $ 42 per vat. Een lichte stijging ten opzichte van vorige week dankzij orkaan Delta. Energiebedrijven hebben 80 procent van hun olieproductie in de Golf van Mexico gestaakt ter voorbereiding op deze orkaan. De verwachting is dat de prijs per olievat na de orkaan weer (licht) zal afnemen. Onduidelijk is of tevens de vraag naar olie gaat afnemen.

Uit een analyse van de OPEC wordt namelijk geconcludeerd dat de vraag naar olie rond 2040 een piek zal hebben. De alsmaar groeiende wereldbewolking zal ervoor zorgen dat de vraag naar olie blijft stijgen van 97,7 miljoen vaten per dag in 2021 naar 109,3 miljoen vaten in 2040. Volgens de OPEC zal na 2040 de daling intreden, een conclusie die niet de gehele oliewereld deelt.

Het Britse oliebedrijf BP heeft namelijk andere verwachtingen. BP stelt dat de piek naar olie nu al gaande is. Hierom gaat BP de komende jaren haar olieproductie afstoten tot een reductie van minimaal 40 procent in 2030. Daarentegen heeft het Brits- Nederlandse oliebedrijf Shell wel de verwachting dat de olievraag gaat stijgen de komende jaren, maar wat wel sterk afhankelijk is van het verloop van de coronapandemie.

Elektriciteit is deze week met twee procent gestegen. Hierdoor komt het markttarief voor CAL-21 op 47,50 €/MWh voor PeakLoad, exclusief opslag. Oorzaak van deze stijging is de onrust rondom de Brexit en de (mogelijk chaotische) uittrede uit het CO2-emissierechten systeem (EUA). Dit is alsnog een kleine stijging, maar wellicht een voorbode voor wat komen gaat.

Deze week is er in Brussel namelijk gestemd over de Klimaatwet. Woensdag is gebleken dat er steun is voor een Europese CO2-reductie van 60 procent, wat voor extra druk zorgt bij lidstaten om in ieder geval voor de reductie van 55 procent te gaan stemmen.

Deze ambitieuze doelstelling zorgt ervoor dat het Emission Trading System (ETS) opnieuw moet worden herzien, wat in 2018 al is gebeurd. Door deze doelstelling gaat het ETS namelijk een nieuwe fase in, de huidige staat van het systeem kan niet intact blijven. Dit stelt namelijk Hans van Cleef, senior energie-econoom van de ABN Amro.

Om een stap terug te doen; op de ETS worden CO2-emissierechten verhandelt. Het aantal emissierechten worden ieder jaar met 2,2 procent verminderd. Om de doelstelling te halen, zal dit percentage moeten worden verhoogd, aldus Van Cleef. De Europese Commissie zal met voorstellen moeten komen om de doelstelling te kunnen halen.

Het gevolg van deze nieuwe fase is dat de CO2-emissierechten de komende jaren duurder zullen worden. De emissierechten schommelen deze week rond de 25 €/ton, maar een stijging naar 30-40 €/ton is een reëel scenario volgens Van Cleef. Een basisscenario volgens de energie-econoom, maar gunstiger dan het tweede scenario. Hierin wordt een forse prijsstijging geschetst ten gevolge van het achterblijven CO2-reductie door regeringen en bedrijven. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de kosten voor emissierechten oplopen tot gemiddeld 50 €/ton.