Energie – Marktupdate week 29 – 2020

De marktprijs van CAL-21 voor aardas heeft na weken van stijgen weer een daling ingezet. Dankzij deze daling zakt de marktprijs naar € 0,1246 per m3. Deze daling wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Een van deze oorzaken is het aanwezige overschot van aardgas vanuit Rusland en Noorwegen. Het aanbod van aardgas is hoger dan de vraag. De lage vraag komt voort uit de vrijwel volle gasreserves waar Nederland over beschikt.

Dankzij de lage aardgasprijs verkeert de markt voor kolen in zwaar weer. Voor de productie van elektriciteit wordt er gebruikt gemaakt van kolen en aardgas. Nu de marktprijs van aardgas dit lage punt heeft bereikt, worden kolen uit de markt geconcurreerd; een positieve ontwikkeling voor het verminderen van de uitstoot van CO₂.

Aardgas wordt nu veelvuldig gebruikt voor de opwek van elektriciteit, iets waar kolen voorheen de grootaandeelhouder in was. Aardgas stoot minder vervuilende stoffen uit dan kolen waardoor er minder CO₂ emissierechten nodig zijn. Het minder nodig hebben van deze emissierechten is positief voor de prijsontwikkelingen van onder andere elektriciteit.

Net als de marktprijs van aardgas hebben ook de elektriciteitsprijzen een daling van een enkele procent ingezet, ten opzichte van de afgelopen week. In de marktupdate van vorige week werd er namelijk geconcludeerd dat de prijs van CAL-21 voor elektriciteit met bijna tien procent was gestegen. De stijging werd veroorzaakt door de gestegen emissierechten (EUA). Deze rechten behalen weken achtereenvolgens net niet de prijs van € 30 per ton CO₂. De marktprijs van CAL-21 staat nu op € 48,22 per MWh voor PeakLoad.

De reden voor de hoge marktprijs voor de emissierechten is te vinden in de speculaties over de aangekondigde duurzame maatregelen van de Europese Unie. Er wordt namelijk gespeculeerd dat het huidige systeem van emissierechten zal worden hervormd. Deze prijsstijging is eigenlijk vreemd. Naast het feit dat het wordt gevoed door de speculaties, zou eigenlijk het tegenovergestelde van toepassing moeten zijn. Een recessie of economische krimp is hoogstwaarschijnlijk aanstaande en een stijging van de CO2 emissierechten past hier niet bij.

Vandaag (vrijdag 17 juli) komt de top van de Europese Unie in Brussel bij elkaar. Voornaamste onderwerpen zullen de COVID-19 schade zijn en de wijze waarop de Europese economieën hier duurzaam van kunnen herstellen. De manier waarop een eventuele hervorming zal worden vormgegeven zal op energiegebied veel uit gaan maken.