Energie – Marktupdate week 27 – 2020

De gasprijzen zijn deze week ruim 3 procent gestegen. De CAL-21 sloot gisteren (2-7-2020) op €0,1228 €/m3, het hoogste niveau sinds april. Verantwoordelijk voor deze opwaartse beweging is de olieprijs, die deze week flink steeg (+5,5%). Ook speelt het optimisme op de aandelen- en financiële markten mee, wat handelaren voorlopig het vertrouwen geeft dat de mondiale economie aan het herstellen is. Hier schuilt ook gelijk risico, want grote bedrijven brengen hun Q2 cijfers pas deze maand naar buiten. Algemeen wordt aangenomen dat deze zeer slecht zullen zijn, waardoor de kans op een beursval groot is. Dit zal ook onherroepelijk leiden tot een daling van de olie- en daarmee ook gasprijzen.

De olieprijs steeg op het nieuws dat de mondiale reserves wat zijn afgenomen en dat het de OPEC is gelukt minder olie te produceren dan voorgaande maanden. Ook het optimisme over economisch herstel drijft de olieprijs op. Wel maakten Shell en BP deze week grote afschrijvingen bekend, van respectievelijk 22 en 17,5 miljard euro. De olie-industrie heeft zwaar te lijden onder de corona-crisis en de daarmee samenhangende lage olieprijs. Hierdoor rijst ook de vraag of de olie-industrie zich kan herstellen naar het niveau van voor de crisis.

De elektriciteitsprijzen stegen deze week eveneens stevig, met 3 a 4 procent. Naast de hogere gasprijs trok ook de prijs voor CO2 emissierechten deze week flink aan. De markt voor CO2 emissierechten lijkt hiermee voor te sorteren op een “groen” herstel van de Europese economie. In steeds meer landen wordt gesproken over duurzame strategieën om de coronacrisis het hoofd te bieden. De relatief hoge prijs voor CO2 rechten zorgt ervoor dat gas nog steeds ruim de voorkeur heeft boven kolen, bij het opwekken van elektriciteit. Doordat deze week ook de kolenprijs meesteeg met de olieprijs zal dit voorlopig ook zo blijven.

Er was deze week goed nieuws voor duurzame productie-installaties, welke vanaf deze maand een belangrijkere rol gaan spelen in het op spanning houden van het net. Voorheen konden productie-installatie van elektriciteit alleen inschrijven in tijdvakken van 24 uur, waardoor duurzame productie-installaties niet konden deelnemen. Nu deze tijdsvakken zijn verkleind naar blokken van 4 uur is het voor grote duurzame productie-installaties wel mogelijk deel te nemen. Dit zal de kosten voor het op spanning houden van het net verlagen, omdat er door de deelname van duurzame productie-installaties meer concurrentie is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie