Energie – Marktupdate week 25 – 2020

De aardgasmarkt beweegt zich al geruime tijd zijwaarts. Voldoende aanbod en een geringe mondiale vraag zorgt voor lage spot en future prijzen. De afgelopen dagen lopen de gasprijzen van 2021 t/m 2024 geleidelijk omhoog voornamelijk als gevolg van de gestegen CO2 kosten.

De prijs van EUA CO2-emissierechten staat ondertussen op het niveau van voor de Corona crisis en wordt gedreven door politiek. Er klinken steeds hardnekkigere geruchten over het invoeren van een bodemprijs, wat Europa moet helpen bij het realiseren van haar CO2 doelstellingen. Hiernaast heeft ook het ruime economische beleid een rol in het stijgen van deze koers. Het pompen van geld in de economie zorgt voor gestegen beurskoersen wat de CO2-prijs omhoog drijft. Een hogere CO2 prijs leidt tot meer vraag naar aardgas, doordat kolencentrales meer CO2 uitstoten dan gasgestookte centrales.

De oliemarkt is relatief stabiel en noteert nu rond de $40/ vat (Brent month-ahead). Net als op de gasmarkt zijn de voorraden goed gevuld. Dat de olieprijs niet verder daalt is toe te schrijven aan de OPEC+, die met productiebeperkingen het aanbod probeert te verlagen. Op dit moment wordt met veel nervositeit gekeken naar China. Als er een tweede Corona golf komt zal dit veel impact hebben op de wereldwijde economie met alle gevolgen van dien op de energiemarkten.

In navolging van aardgas stegen ook de elektriciteitsprijzen van 2021 -2024. De oorzaak hiervan is hetzelfde als bij aardgas. De sterk gestegen CO2-emissierechten zorgen op termijn voor een hogere kostprijs van elektriciteit.

Op de kortere termijn (dagmarkt) zijn de afgelopen weken hogere prijzen te zien dan in april in mei. Deze twee maanden waren dan ook historisch laag. De afgelopen weken waren een aantal energiecentrales in onderhoud en dat, gecombineerd met minder duurzame productie, heeft ervoor gezorgd dat de prijzen gemiddeld rond de €25 / MWh zitten in plaats van de €18 in april en mei.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie