Energie – Marktupdate 50 – 2020

De gasprijs is hard gestegen de afgelopen week. Volgens analisten ligt de hoofdreden bij het aanbod van Franse kernenergie de komende winter. Een groot deel van de Franse reactoren zal buiten werking zijn. Marktkenners noemen de prijsstijgingen in Azië als belangrijke reden voor de Europese stijging van de gasprijzen. Door een koude periode en het verlangen in Azië om de luchtkwaliteit te verbeteren is de vraag naar gas daar op dit moment groot. Deze vraag wordt met name ingevuld met LNG, dit zorgt voor krapte op de Europese markt en stijgende gasprijzen. De verwachting is dat temperaturen volgende week in Europa wat omhoog gaan, waardoor de korte termijn prijzen wat zullen dalen. De marktprijs voor CAL-21 is gestegen met 8,1% tot 0,1417 €/m3, exclusief opslagen.

Ook deze week weer een forse stijging van de elektriciteit prijzen. Net als afgelopen week wederom een aantal momenten die doen denken aan een Dunkelflaute (zie markupdate week49). Hierdoor kwam afgelopen dinsdag in de avonduren de prijs per megawattuur boven de €150 op de day ahead markt. Import en Export van energie wordt op dit soort momenten steeds belangrijker. Dit gaat over het algemeen goed volgens een marktkenner, echter is woensdag de BritNed verbinding buiten gebruik geraakt. Voor meer informatie over weer invloeden en andere markt onderwerpen, bekijk ook eens ons Webinar op https://ctenergy.nl/category/nieuws/. De marktprijs van Peakload van elektra voor CAL-21 is gestegen met 1,4% tot 49,51 €/MWh, exclusief opslagen.

Europese regeringsleiders hebben ingestemd met een verhoging van de klimaatdoelstelling tot een Co2 reductie van 55% in 2030. De prijs voor Co2 emissierechten noteert nu rond de €30,47 per ton en de verwachting is dat dit richting de €31,00 per ton kan gaan.

Tevens is er een enorme opbouw van olievoorraden in de Verenigde Staten en stijgende steenkolen prijzen. Ondanks dat er in de markt optimisme is over de introductie van covid19 vaccins meldde de EIA (Energy information Administration) een stijging van 15,2 miljoen vaten olie, de op een na grootste stijging  van olievoorraden ooit. Lage voorraadniveaus in Europa en prijsstijgingen op andere markten worden genoemd als oorzaken voor de stijging van de kolen prijzen.